Cuba | Fietsen in Havana

Vanmorgen om kwart over 8 werden we door Luis van TUI bij ons hotel opgehaald en naar de autoverhuurfirma gereden om onze huurauto op te halen. We gaan met z’n drietjes een rondreis maken over West-Cuba. Nadat we een lading instructies hebben gekregen over wat juist wel en wat beslist niet te doen als we op Cuba rondrijden werd voor ons bepaald dat we de auto die voor ons klaar stond beter niet konden nemen 😳. Om 10 uur zou er een spliksplinternieuwe auto uit Varadero komen, speciaal voor ons. Tja, dan kun je toch niet gaan mopperen omdat je daar nog een uur op moet wachten? Om de tijd door te komen gaan we op zoek naar koffie die we om de hoek al vinden en die nog super-oké is ook. We drinken het uur om en sjokken weer terug naar de autoverhuurfirma. Het kantoor van drie bij drie meter staat inmiddels bomvol met mensen die een auto komen brengen en halen. Nog geen half uur later tuffen we weg in een glimmende, schoongewassen, automatische Peugeot nummer weetikveel met nog geen 400 kilometers op de teller. Dat is een enorme meevaller. We hadden op een Russische Geely gerekend. We rijden terug naar ons hotel om Verena op te halen. Om 1 uur hebben we met Tom van Havana Tours afgesproken bij de Paseo di Marti voor een fietstocht door Havana. Met behulp van Maps.Me vinden we een parkeerplek voor de Peugeot. Een parkeermeneer in een rood jasje belooft er goed op te passen. We vertrouwen er maar op dat dat goed komt. Erwin scoort voor een godsvermogen een nieuwe tandenborstel en een scheermesje. Tandpasta is niet te vinden. Van onze TUI-man hebben we begrepen dat Erwin zijn koffer niet eerder dan zaterdag op Cuba zal worden afgeleverd, als het meezit… De fietstocht door Havana is super! We fietsen in 34 graden door de smalle straatjes van het oude Havana en langs diverse bezienswaardigheden. Havana is zo enorm verwaarloosd. Ik schrik er van en het verbaasd en verwonderd me dat de Cubanen zo wonen. Het lijkt alsof we door oorlogsgebied fietsen, zo beschadigd is de stad. Tom vertelt dat de Cubanen te weinig geld hebben om hun eigendommen te onderhouden. Bovendien is het benodigd materiaal om te renoveren niet aanwezig op Cuba en woedt er bijna elk jaar wel een orkaan over Cuba die zorgt voor erg veel schade aan de stad. Het is me wat.

Na de fietstocht eten we allemaal lekkere Cubaanse gerechtjes bij Más Habana, ons aangeraden door Tom. Het eten is heerlijk en er is airco, erg fijn want de hitte, de fietstocht en alle indrukken hakken er behoorlijk in. Na het eten gaan we op kledingjacht voor Erwin. Dat is nog niet gemakkelijk. Tijdens de fietstocht hebben we maar een paar kledingwinkels gezien. Voor Cubanen is kleding een luxe artikel en de H&M en Zara zijn hier gewoon niet. Erwin heeft op internet een winkel gevonden waar hij naar toe wil en waar hij gelukkig 2 shirts en een hippe korte broek kan kopen. Gelukkig staat de auto nog waar hij stond en nadat we 3 Cuc bij de vriendelijk lachende parkeermeneer hebben afgerekend, we krijgen zelfs een bonnetje, tuffen we naar ons hotel. Onderweg tanken we de auto nog maar even vol. Morgen gaan we naar Viñales, een tochtje van ongeveer 200 kilometer, en hebben we in elk geval genoeg benzine. Het was een mooie dag met enorm veel indrukken. Ik vind het raar dat de Staat niet beter voor zijn land en zijn mensen zorgt. Hoe de mensen hier wonen is wat mij betreft mensonwaardig. Ik zou zo niet kunnen en willen wonen. Tom vertelt dat het socialistische motto van de Staat is: voor iedereen een dak boven zijn hoofd, een baan en gratis gezondheidszorg en onderwijs. Cubanen krijgen voedselbonnen voor basislevensmiddelen, ze hoeven maar een klein deel bij te betalen. Vaste lasten als elektriciteit en water kosten bijna niks. Cuba kent geen werkloosheid, Cubanen zijn hoog opgeleid, er zijn geen analfabeten, en niemand heeft honger. Dat kan Trump niet van zijn Amerikanen zeggen!

Als wilt gaan fietsen in Havana dan is Havana Tours echt een aanrader. Jet kunt vanuit thuis al een fietstocht reserveren. Meer informatie over Havana Tours vind je hier.

Het restaurant Más Havana waar wij heerlijk gegeten hebben heeft geen website. Wel hebben ze een Facebookpagina waar je een indruk van het restaurant kunt krijgen. Wij vonden het een aanrader.

You Might Also Like