Leeuwarden | Decemberlicht

Van 10 tot en met 27 december tussen 15.00 tot 22.00 uur zijn in de donkere straatjes van Leeuwarden tussen het Oldehoofsterkerkhof en het Jacobijnerkerkhof elf lichtbeelden te vinden.
#LeeuwardenProjecties.nl
decemberlicht.frl

Door het volgen van de blauwe lichtlantaarns maak je een wandeling door een prachtig stukje Leeuwarden met als verrassing lichtbeelden die geprojecteerd zijn op gebouwen.

Op de Westerkerk wordt een gedicht van Lord Tennyson geprojecteerd. Het raakt me.
Hoop glimlacht | vanaf de drempel | van het komende jaar | en fluistert: | “Het wordt beter.”

Op de zijkant van een pand aan de Bontepapesteeg is “Gedicht voor mijn dochter” van Jules Deelder geprojecteerd.

De lichtbeelden die mij het meeste raken zijn de projecties van het kerstverhaal op de Grote of Jacobijnerkerk. De beelden zijn op zo’n manier geprojecteerd waardoor het lijkt alsof je door een gebrandschilderd raam kijkt. Knap gedaan en erg mooi!

Op de gevel van het Natuurmuseum is een teller aangebracht die terugtelt naar de Zonnewende, het moment waarop de winter officieel in gaat. Dit jaar valt de noordelijke winterzonnewende op 21 december om 11:02 ’s ochtends. 
De zonnewende of zonnestilstand is de gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, haar noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. De zon staat dan recht boven een van beide keerkringen: de Kreeftskeerkring in het noorden of de Steenbokskeerkring in het zuiden.

You Might Also Like