Cuba | De reis er naar toe

Na een vlucht van 9,5 uur met de Dreamliner van Tui, staan we na wat douanegedoe vrij snel in de aankomsthal van vliegveld Varadero. Helaas, Erwin zijn koffer is er niet en komt ook niet. Een vriendelijke vliegveldmeneer helpt Erwin met de registratie van zijn zoekgeraakte koffer. Als de mevrouw van Tui zich er mee bemoeit is het ons nog steeds niet helder of en wanneer Erwin zijn koffer zal krijgen. De vriendelijke vliegveldmeneer zegt dat Erwin morgenochtend moet bellen en de TUI-mevrouw duwt Erwin een formuliertje in de hand met hoe te handelen bij een zoekgeraakte koffer. Niet echt iets om blij van te worden. Mokkend stappen we in de bus die ons naar Havana, La Habana, zal brengen.

De airco draait op volle toeren. Buiten is het vochtig warm, 32 graden. De omgeving is groen en jungle-achtig. Als we in bebouwd gebied rijden zien we zwaar verwaarloosde hokjes, huisjes en flatgebouwen. Vlak voor Havana rijden we door een industriegebied wat lijkt op een olieraffinaderij. Overal staan “ja-knikkers” en het stinkt er verschrikkelijk. Een enorme schoorsteen blaast dikke pluimen bruine rook de lucht in. We komen nog langs de fabriek waar suikerriet werd verwerkt en die ik heb gezien in een documentaire over Cuba. Het is inmiddels negen uur ‘savonds, het is donker en we zijn al 19 uren onderweg. Na dik twee uren bussen rijden we door het centrum van Havana. De mooie, grote, gerestaureerde gebouwen zijn prachtig verlicht. Als we door de straten achter het centrum rijden is het verval weer duidelijk zichtbaar. Wat een zootje. We zijn de laatsten in de bus die nog moeten worden afgeleverd bij ons Hotel Memories Miramar Habana. De bus stopt bij een gigantisch groot hotelcomplex, een staatshotel. Het is gedateerd maar voor ons nu prima. We zijn alledrie doodop. De buschauffeur schooit bij ons om een fooi. We hebben nog geen geld gewisseld dus vertellen we hem dat dat niet gaat. Hij blijft om een fooi bedelen en uiteindelijk geeft Erwin hem maar 10 euro. Veel te veel natuurlijk maar we balen enorm van zijn gedram om een fooi. Ik denk dat dit vaker gaat gebeuren. Iets om rekening mee te houden. Na het inchecken brengen we onze spullen naar de kamer. In de lobby bestellen we iets te eten en te drinken. We boffen. Er treed een damesband op die helemaal in het wit gekleed is, inclusief witte legging en cameltoe. De muziek is leuk. Terug op de kamer springen we onder de douche en duiken we in de vrij harde twijfelaar. Het maakt niet uit. Ik kan overal nu wel slapen. Het was een lange dag maar hé, we zijn op Cuba!!! 😁

Van Varadero (Vliegveld) naar ons hotel in Havana

Onze eerste nacht in Havana verbleven wij in Hotel Memories Miramar Habana. Het is een prima hotel voor een eerste overnachting maar om vanuit dit hotel Havana te verkennen is niet zo geschikt. Het licht een flink eind vanaf het centrum. Voordeel van dit hotel is dat het een zwembad heeft en dat is erg fijn. Meer informatie over het hotel vind je hier.

You Might Also Like