Thailand | Culturele race door Bangkok

Vandaag staat een culturele race door Bangkok op het programma: “In teams doe je een aantal spelactiviteiten die allemaal in het teken staan van het ontdekken van de Thaise keuken”.

We worden bij een soort winkelcentrumachtig gebouw gedropt aan de Thanon Rama IX in de wijk Khlong Tan. Een team van “The Amazing Adventure Bangkok” staat ons al op te wachten. We krijgen allemaal een witte cap van Fox reizen en het spel wordt uitgelegd. Het is de bedoeling dat we in teams een aantal opdrachten gaan uitvoeren in de stad Bangkok. Elk team krijgt een portemoneetje mee met geld, een formulier waarop de opdrachten staan en een begeleider. Punten kunnen worden gescoord door de opdrachten correct uit te voeren, door zo veel mogelijk geld over te houden en als eerste weer terug te zijn op de plek waar we nu staan. De teams worden gevormd en het startsein wordt gegeven.

De hoofdopdracht is om op de Khlong Toei Market ingrediënten te kopen voor Som Tam Thai, een papayasalade. De Khlong Toei Market is de grootste en meest authentieke versmarkt van Bangkok maar ook een plek die je moet vermijden als je een kater hebt (volgens Wikepedia). Ik snap dat (nu) wel.

De overige opdrachten die we moeten uitvoeren zijn:

  • Ga op de foto met een slapende Thai.
  • Ga op de foto met een brommertaxi.
  • Kus een vis op de Khlong Toei Market en maak hiervan een foto.
  • Ga op de foto met het skelet in de Wat Khlong Toei Nok.
  • Doe een goeie daad.
  • Vouw een lotusbloem.
  • Maak een gekke foto en vertel je verhaal erbij.
  • Elk teamlid neemt een hapje van een rose ei. Extra punten kunnen worden gescoord als een teamlid het hele ei opeet.
  • Ga op de foto met een neuspeuterende Thai.

Om geld te besparen gaan we lopend naar de Klong Toei Market. Onderweg kunnen we al twee opdrachten uitvoeren. We zien twee slapende Thaise mannen onder een boom liggen. Bingo! De eerste foto is zo gemaakt. Even verderop staat een groepje mannen met brommertaxi’s. Met handen en voeten maken we de mannen duidelijk wat we willen maar ze doen net alsof ze ons niet begrijpen of ze willen niet. Uiteindelijk krijgt dochter Verena van één van de mannen een rood hesje aangereikt, klimt bij de brommertaxi achterop en “klik” de foto is gemaakt.

Ondertussen lopen we flink door. We hebben haast. Eerst liepen we nog langs een grote weg met druk verkeer maar het trottoir wordt steeds smaller en de weg wordt een smal straatje. De straatjes worden steeds kronkeliger tot we in een achterbuurt terecht komen waar het ruikt! Het stinkt hier vreselijk! We steken een bruggetje over. Het water onder het bruggetje is amper nog te zien. Verstopt onder zwarte, rokende troep en derrie. De sloot, een zijtak van de Chao Phraya rivier, is één groot open riool.

Naast het stinkende riviertje begint de Khlong Toei Market: een explosie van geluid, kleur en geur. Het is er druk. Je kunt er werkelijk alles krijgen: groente, fruit, kruiden, vlees, vis, eenden, kippen…. De stalletjes met groente en fruit zien er prachtig uit. Wat de meeste indruk op mij maakt is het vlees wat open en bloot uitgestald ligt. De geur van (verrot?) varkensvlees ruik je boven alles uit. Karkassen hangen met grote haken aan een kraam vergezeld door enorme zwermen vliegen. Vis hangt te drogen in het zonnetje. Het is inmiddels al weer zo’n 35 graden celsius!

Uit een groot bassin kun je diverse vissoorten kiezen die ter plaatse voor je worden schoongemaakt. Nou moeten we toevallig nog een vis kussen…. Dochter Verena offert zichzelf op en gaat in gesprek met de mevrouw van het bassin met vissen. Nadat drie vissen een soort van gelanceerd zijn lukt het Verena om een vis te kussen en dat zorgt voor hilariteit op de markt. Onze begeleider heeft de kus gefilmd dus het bewijsmateriaal kan geleverd worden. Opdracht 3 is ook klaar!

Nadat we bij verschillende kraampjes de ingrediënten voor de Som Tam Thai hebben gekocht besluiten we om de Khlong Toei Market te verlaten. De volgende opdracht moet worden uitgevoerd bij de Wat Khlong Toei Nok. Er naar toe lopen is te ver en kost te veel tijd dus nemen we een tuk tuk. Bij Wat Khlong Toei Nok wordt de foto met het skelet gemaakt en doen we een goeie daad door geld te geven aan de tempel.

Vanuit de tempel lopen we naar de Chao Phraya rivier. We steken de rivier over in een longtailboot. Het water is best wel woest maar met een minuut of tien staan we aan de overkant van de rivier. We krijgen allemaal een fiets. Braaf fietsen we achter onze begeleider aan. Was aan de overkant van de rivier Bangkok een drukke stad, aan deze kant van de rivier fietsen we tussen enorme palmboomachtige bomen en groene graslanden. De route gaat naar het Sri Nakhon Khuean Khan park and botanical garden. Een groene oase en een rustpunt. Het is er prachtig. We fietsen een rondje door het park en daarna is het weer tijd voor een opdracht. Er moet een lotusbloem worden gevouwen. Een mevrouw doet het ons voor en daarna mogen we het zelf proberen. Dat valt nog niet mee. Vriend Erwin wint de wedstrijd: hij heeft de mooiste lotusbloem gevouwen. Ik ben trots!

Terwijl wij lotusbloemen aan het vouwen waren fietste er een groep Japanse dames voorbij. Omdat we voor onze opdracht nog een gekke foto moeten maken, vragen we of de dames met ons op de foto willen. Dat willen ze wel. Het wordt een leuke foto maar of hij gek genoeg is? Dat zullen we zien. We kletsen wat met de dames en daarna fietsen we weer terug naar de rivier.

Voordat we weer aan boord gaan moet de opdracht met het rose ei worden uitgevoerd. Dat lijkt ons niet zo’n probleem totdat we horen wat een rose ei precies is. De kippen die rose eieren leggen worden gevoerd met garnalen. Hierdoor wordt de schil rose. De eieren worden niet gekookt maar ze worden een aantal weken begraven in klei en as. Daarna zijn ze klaar voor consumptie. We besluiten allemaal een hap van het ei te nemen. Het eerste eitje wordt gepeld. Er verschijnt een donderbruin, gelei-achtig ei en het stinkt naar verrotte vis!!!! De animo voor een hapje ei wordt snel minder. We besluiten allemaal om maar geen hapje ei te nemen en het puntenverlies voor lief te nemen. Dat vindt onze reisleider Monique een beetje zonde dus stelt ze voor om het hele ei op te eten zodat het extra punten oplevert. Stoerrrr!!

Na het rose-ei-avontuur stappen we aan boord en worden we behendig de woeste Chao Phraya rivier overgevaren. We worden naar een klein restaurant gebracht. Hier gaan we de Som Tam klaarmaken. De bazin van het restaurant wil eerst de ingrediënten zien die we op de Khlong Toei Market hebben gekocht. Behalve de boontjes hebben we alle juiste ingrediënten ingekocht. Dat levert weer punten op. De kinderen in ons team gaan aan de slag met het maken van de salade en die wordt errug lekker.

We checken onze lijst met opdrachten en zien dat we nog één opdracht moeten doen: op de foto met een neuspeuterende Thai. Hmmm, dat lijkt ons niet de meest gemakkelijke opdracht.

Het is inmiddels tijd om terug te gaan naar de startplaats van het spel. We proberen een taxi te scoren en een tuk tuk maar niemand wil ons er naar toe rijden of de chauffeur vraagt veel te veel geld voor het ritje. Een Thaise mevrouw op straat laat weten dat haar broer een auto heeft waar we met z’n allen in passen. Ze gaat haar broer bellen om te vragen of hij ons wil brengen. Tijdens het wachten vraagt dochter Verena of de mevrouw met haar op de foto wil en dan nep in haar neus wil peuteren. Ze lacht en wil graag neuspeuterend met Verena op de foto. Zo, de laatste opdracht is ook klaar. Al snel rijdt de broer zijn auto voor. We klimmen er met z’n allen in en hij levert ons keurig af . We zijn ook nog het eerste team dat binnen is!! Dat betekent extra punten!!

And guess who won the game?

Follow my blog with Bloglovin

You Might Also Like