Thailand | Bangkok – Grand Palace & Wat Phra Kaew

Mijn eerste kennismaking met Bangkok in Thailand is intens van geuren, heet, zweterig, en heel erg warm.

Na twaalf uren vliegen landen we op Suvarnabhumi Airport in Bangkok, Thailand. Door onze reisleiders van Fox Reizen, Monique en Wat, worden we met een touringcar opgehaald en naar Hotel Royal Princess Larn Luang gebracht. Tijdens de rit van het vliegtuig naar het hotel krijgen we al een kleine impressie van modern Bangkok: wolkenkrabbers, brede snelwegen met viaducten en wat nog het meest opvalt is dat er weinig verkeer op de weg is. Monique vertelt ons wat hiervan de reden is. De Thai hebben een lang weekend vrij. Koningin-moeder Sirikit was gisteren, zaterdag 12 augustus jarig, ze is 85 jaar geworden. Op 12 augustus wordt niet alleen de verjaardag gevierd van Koningin-moeder Sirikit maar ook moederdag wordt op die dag gevierd.

Als we in het hotel aankomen worden we verwend met een heerlijke Thaise lunch. Naast een bordje met witte rijst krijgen we een rond kommetje met daarin een soep. Om het ronde kommetje staan maanvormige schaaltjes met daarin vis, rundvlees, kip en groente. Pittig maar erg lekker!!

Na de lunch stappen we in een tuk tuk en worden we met een noodgang naar het Grand Palace en Wat Phra Kaew gebracht. Ik heb nog nooit in een tuk tuk gezeten maar jemig wat gaat dat hard. Van de zenuwen krijg ik er de slappe lach van. Zo zit je nog met je kont in het vliegtuig en een paar uren laten race je in een tuk tuk door Bangkok. De buitentemperatuur is ongeveer veertig graden celsius. De warme lucht voelt aan alsof hij wordt verwarmd door een föhn. We racen over brede wegen en door smalle straatjes ondertussen grote blauwgrijze wolken uitlaatgassen achterlatend. Echt milieuvriendelijk is zo’n tuk tuk niet.

Onderweg naar het Grand Palace zien we langs de weg enorme posters met daarop de afbeelding van Koning Bhumibol omlijst met zwart-witte linten. Overheidsgebouwen zijn voorzien van zwart-witte linten en overal op straat zie je foto’s van de overleden Koning met zwart-witte linten.

Als we het Grand Palace naderen zien we duizenden Thai in het zwart gekleed. Bij het paleis staan ze in lange rijen te wachten om afscheid te nemen van hun Thaise Koning Bhumibol, Rama IX die vorig jaar (in 2016) op 13 oktober op 88-jarige leeftijd in het ziekenhuis is overleden. Er is een periode van rouw afgekondigd van één jaar. Na dat jaar zal prins Maha Vajiralongkorn, Koning Rama X, worden van Thailand.

Het Grand Palace en Wat Phra Kaew bevinden zich op het eiland Rattanakosin, in het historisch centrum van Bangkok, op de westelijke oever van de rivier de Menam/Chao Phraya-rivier. Het hele complex van paleis, tuinen en heel veel tempels beslaat een oppervlakte van 218.400 vierkante meter. Om het hele complex heen is een witte muur gebouwd met een totale lengte van bijna twee kilometer.

Nadat we het complex van het Grand Palace binnen zijn gegaan bezoeken we als eerste Wat Phra Kaew, de tempel waarin de smaragdgroen Boeddha zich bevindt. Voorwaarden voor het bezoeken van een tempel zijn in elk geval dat schouders en knieën bedekt moeten zijn en voordat je naar binnen gaat trek je je schoenen uit. Voor de deur van de Wat Phra Kaew staan wel honderd paar schoenen en slippers en de geur die dit met zich meebrengt maakt dat ik moet kokhalzen en bijna moet overgeven. Het enige wat ik nog meekrijg in de hitte is de geur van tenenkaas. Als ik van de geur bekomen ben bedenk ik dat ik mijn sandaaltjes uit moet doen. Ik moet met mijn blote voeten over de tenenkazenvloer … jak … Ik trek mijn sandalen uit, houd mijn adem in en loop van de gloeiend hete tegelvloer de stenen trap op Wat Phra Kaew naar binnen. Ik word begroet door de smaragdgroene Boeddha: Phra Kaeo Morakot. Het beeld is kleiner dan ik had verwacht maar beeldschoon. Voor de Thai is deze Boeddha het belangrijkste godsdienstige symbool.

De rest van de middag bekijken we onder begeleiding van onze reisleider al het moois wat zich binnen de witte muren van het Grand Palace bevindt. Het is indrukwekkend wat we zien en horen. We zien beelden van wachters en leeuwen die de diverse tempels bewaken maar ook naga’s (slang of draak), yaks (afschrikwekkend ogende tempelwachters), reuzen (bijzonder groot mythisch wezen met een antropomorf/menselijk uiterlijk), garoeda’s (half mens, half adelaar ) en kinnon’s (half vogel, half man).

Het is een leerzame middag. Na al die verhalen en indrukken in de enorme hitte pakken we een met airco gekoelde taxi terug naar ons hotel waar we met vliegende vaart een frisse duik nemen in het zwembad.

’s Avonds lopen we vanuit het hotel naar de supermarkt 7 Eleven. Om er te komen moeten we een drukke straat oversteken waar auto’s en bussen erg hard rijden. We lopen naar het zebrapad maar zien dat er geen stoplichten zijn. In plaats daarvan is het de bedoeling dat we een rode vlag pakken, daarmee gaan wapperen en dan een poging doen om via het zebrapad over te steken. En het lukt ook nog!

Follow my blog with Bloglovin

You Might Also Like